Vuoden Puhallinorkesteri

 

Myönnetyt palkinnot:

2010 Tuulimyllyn Puhaltajat (kotipaikka Säkylä)
2011 Montolan puhallinorkesteri (Lappeenranta)
2012 Ikaalisten Nuoriso-orkesteri (Ikaalinen)
2013 Outokummun Puhallinorkesteri (Outokumpu)
2014 Rantasalmen Puhallinorkesteri (Rantasalmi)
2015 Karelia-puhallinorkesteri (Helsinki)
2016 Varkauden soittokunta (Varkaus)
2017 Haapaniemen Nuorisopuhallinorkesteri (Kuopio)
2018 Kotkan - Haminan Nuorisopuhallinorkesteri (Kotka ja Hamina)
2019 Rauman Poikasoittokunta (Rauma)
2020 Helsingin Poliisisoittokunta (Helsinki)
2021 ei nimetty 
2022 Jyväskylän yliopiston puhallinorkesteri Puhkupillit (Jyväskylä)

 

Vuoden Puhallinorkesteri -palkinnon säännöt:

Suomen Puhallinorkesteriliitto jakaa kerran vuodessa maalis-huhtikuussa "Vuoden puhallinorkesteri"- tunnustuspalkinnon. Palkittu puhallinorkesteri saa vuodeksi haltuunsa kiertopalkinnon johon kaiverretaan palkitun puhallinorkesterin nimi ja vuosiluku. Vuoden puhallinorkesteri saa kiertopalkinnon yhteydessä kunniakirjan.

Palkinnon tarkoituksena on edistää puhallinmusiikkiharrastusta olennaisena osana maamme henkistä pääomaa antamalla vuosittain tunnustusta toiminnassa erityisesti ansioituneelle puhallinorkesterille. Palkinto myönnetään harrastemusiikin parissa toimivalle puhallinorkesterille, joka on erityisesti ansioitunut palkitsemisvuotta edeltävänä vuotena. Palkinnon saaja ei välttämättä ole taiteellisesti paras puhallinorkesteri, vaan se on taiteellisesti tai muuten erityisesti ansioitunut kyseisenä ajanjaksona. Ensimmäinen palkinto luovutetaan vuoden 2011 Puhallinpäivillä ja siinä huomioidaan puhallinorkesterien ansiot vuonna 2010.

Liiton hallitus etsii vuoden aikana tunnustuspalkinnon ansaitsevaa puhallinorkesteria, sekä ottaa vastaan liiton jäsenistön tekemiä ehdotuksia. Palkinnon saajan päättää liiton hallitus sääntöjen mukaisessa hallituksen kokouksessa viimeistään kuukautta ennen jakotilaisuutta. Päätökseen riittää yksinkertainen enemmistö. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan mielipide. Jakopäätöksestä ei voi valittaa.

Liitto tiedottaa palkinnon vastaanottavaa yhteisöä hyvissä ajoin, jotta hallitus voi jakaa vastaanottajan edustajalle palkinnon julkisessa ja media-arvoltaan merkittävässä tilaisuudessa. Palkinnon luovutuksesta tiedotetaan valtakunnallisesti välittömästi jakotilaisuuden jälkeen. Muilta osin hallitusta sitoo vaitiolovelvollisuus päätöksestä ennen sen julkistamista.